Furmint

Dit druivenras bloeit vroeg en rijpt laat. De druiven zijn medium groot en hebben een relatief dikke schil. Ze kunnen goed tegen droogte maar zijn zeer vatbaar voor Botrytis, meeldauw en vorst. En die Botrytis, oftewel edele rotting, is erg bepalend voor de Furmint.

Dit druivenras heeft een hoge zuurgraad en ontwikkelt snel veel suikers. Het is niet aromatisch maar het heeft een rijk smaakpalet. Furmint geeft wijnen met veel body, veel zuren en veel bewaarpotentieel. Er zijn geweldige droge én zoete voorbeelden en deze kunnen zowel jong als oud gedronken worden.

Alles over dit druivenras

Enig resultaat

Furmint

Mocht je nog niet in de gelegenheid zijn geweest om een Furmint te proeven, zet het dan nu op je wijn cellarlist. Furmint klinkt misschien als een merknaam voor een vurig pepermuntje, maar het is de naam van een minstens zo vurig druivenras.

Herkomst

Furmint komt oorspronkelijk uit de Tokaj regio in Hongarije. Tot de dag van vandaag heeft de Furmint geen lange afstanden afgelegd en is de aanplanting beperkt tot Slovenië, Kroatië en Oostenrijk. In 2010 stonden in Oostenrijk nog geen 10 hectare Furmint aangeplant, met Heidi Schröck en Triebaumer als belangrijkste producenten.

De Furmint stamt af van Gouais Blanc en Hárslevelü. In Tokaj in Hongarije worden de mooiste zoete wijnen gemaakt van Furmint druiven die zijn aangetast door Botrytis. Gedacht wordt dat deze beroemde Aszú wijnen van origine gemaakt werden van Furmint. Droge varianten zijn veel zeldzamer.

Karakteristieken

Dit druivenras bloeit vroeg en rijpt laat. De druiven zijn medium groot en hebben een relatief dikke schil. Ze kunnen goed tegen droogte maar zijn zeer vatbaar voor Botrytis, meeldauw en vorst. En die Botrytis, oftewel edele rotting, is erg bepalend voor de Furmint.

Dit druivenras heeft een hoge zuurgraad en ontwikkelt snel veel suikers. Het is niet aromatisch maar het heeft een rijk smaakpalet. Furmint geeft wijnen met veel body, veel zuren en veel bewaarpotentieel. Er zijn geweldige droge én zoete voorbeelden en deze kunnen zowel jong als oud gedronken worden.

Smaakprofiel

Wijnspijs suggesties

Furmint is door zijn vurige karakter goed te combineren met eten. Een droge Furmint, zoals de Furmint van Heidi Schröck, is heerlijk bij gegrilde vis zoals snoekbaars of een zacht gegaard stuk varkensvlees of varkensrib. Kruidige gerechten zoals Aziatische noodles met groenten zijn er ook erg lekker bij.

Winkelwagen