Grenache Blanc

Grenache Blanc wordt veel gebruikt in blends maar er worden steeds meer interessante single-variety wijnen gemaakt. De druif doet het goed in warme gebieden en op steenachtige bodems. Het kan goed tegen droogte, heeft een semi lange groeicyclus en rijpt gewoonlijk pas halverwege oktober. De druif heeft een dunne schil en de trossen kunnen wat onregelmatig ontwikkelen.

Grenache Blanc vraagt om een zorgvuldige manier van wijn maken. Het gevaar schuilt in te laat geoogste druiven, die daardoor zuren missen. Daarnaast is de wijn gevoelig voor oxidatie. Wanneer hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed is de kans groot dat de wijn alcoholisch, lobbig en oxidatief wordt. Geen fijne combinatie.

Maar wanneer dit goed wordt beheerst, ontstaan er prachtige wijnen. De beste voorbeelden hebben een fris karakter met tonen van groen fruit en citrus, kruiden en witte bloemen. Ze zijn verleidelijk geparfumeerd en rijk.

Alles over dit druivenras

Toont alle 2 resultaten

Grenache Blanc

Grenache Blanc, ofwel Garnacha- of Garnatxa Blanca, staat ruimschoots aangeplant in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje. Wijn gemaakt van Grenache Blanc heeft veel body, relatief weinig zuren en ontwikkelt snel een hoog alcoholpercentage. Er worden zowel droge- als natuurlijk zoete witte wijnen van gemaakt.

Karakteristieken

Grenache Blanc wordt veel gebruikt in blends maar er worden steeds meer interessante single-variety wijnen gemaakt. De druif doet het goed in warme gebieden en op steenachtige bodems. Het kan goed tegen droogte, heeft een semi lange groeicyclus en rijpt gewoonlijk pas halverwege oktober. De druif heeft een dunne schil en de trossen kunnen wat onregelmatig ontwikkelen.

Grenache Blanc vraagt om een zorgvuldige manier van wijn maken. Het gevaar schuilt in te laat geoogste druiven, die daardoor zuren missen. Daarnaast is de wijn gevoelig voor oxidatie. Wanneer hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed is de kans groot dat de wijn alcoholisch, lobbig en oxidatief wordt. Geen fijne combinatie.

Maar wanneer dit goed wordt beheerst, ontstaan er prachtige wijnen. De beste voorbeelden hebben een fris karakter met tonen van groen fruit en citrus, kruiden en witte bloemen. Ze zijn verleidelijk geparfumeerd en rijk.

Omschrijving

  • Zacht

Met een relatief lage zuurgraad en volle body kan Grenache Blanc een zeer aangename en zachte wijn zijn. Het is een druif met een flexibel karakter. Het reageert namelijk ook goed op houtlagering en een eventuele malolactische vergisting (MLF).

  • Fruitig

Grenache Blanc kent een grote range aan fruitsoorten. Van citroensap tot gedroogde steenvruchten. Meestal is het fruit rijp, met tonen van rode appel, nectarine, abrikoos en meloen.

  • Kruidig

Daarnaast staat Grenache ook bekend om zijn kruidigheid. Tonen van venkel, dille, anijs zijn veelvoorkomend. Wanneer de wijn houtlagering heeft gehad ontstaan er tonen van hazelnoot, vanille en brioche.

Smaakprofiel

Smaakprofiel Grenache Blanc

Wijnspijs suggesties

Het volle, kruidige karakter van Grenache Blanc maakt het erg geschikt bij rijke gerechten. Niet te pittig, wel smaakvol en kruidig. Denk hierbij aan: bouillabaisse, vette vissoorten zoals sardines, ansjovis en zeewolf, geroosterd varkensvlees met appeltjes, een groenten curry of escargots in knoflookboter.

Winkelwagen