Mencía

Mencía kent geen bijzonder grote opbrengsten. Het ontkiemt- en rijpt vroeg. De trossen zijn klein en compact en de druiven hebben een gemiddelde grootte. De schillen hebben een blauwzwarte kleur en het vruchtvlees is niet gekleurd.

Het DNA-profiel van Mencía laat zien dat het niet verwant is aan Cabernet Franc, wat lang werd gedacht. Het is daarentegen identiek aan de Portugese variant Jaen, dat (met ongeveer 2.000 ha) in de Dão is aangeplant. De aanplant van Mencía blijft ook in Spanje beperkt met minder dan 10.000 ha.

Mencía werd pas in de jaren ’90 door een groter publiek erkend als kwaliteitsdruif. Een groep jonge wijnmakers, onder leiding van Alvaro Palacios was naar Bierzo gekomen en ontdekte hier de vele oude wijngaarden. Vele topproducenten zoals Raúl Pérez, Paixar en Aníbal de Otero maken hier prachtig geconcentreerde wijnen van hooggelegen, oude wijngaarden.

Alles over dit druivenras

Toont alle 3 resultaten

Mencia

Mencía is een Spaans druivenras dat steeds populairder lijkt te worden. En terecht. Sinds het eerste glas dat ik proefde (Dominio do Bibei, Lacima) ben ik verkocht. Mencía is namelijk relatief licht, heeft een fijne tannine structuur en kan geweldig elegant en complex zijn. Met de nadruk op kan, want er worden ook veel simpele en fruitige wijnen van gemaakt.

Herkomst: Galicië

First things first. Het grootste deel van de aanplantingen staat in het noordwesten van Spanje, in Galicië. Bierzo en Ribeira Sacrazijn de belangrijkste D.O.’s voor Mencía maar ook in Monterrei, Valdeorras en Rías Baixas komen we het ras tegen.

Decennialang werd gedacht dat Mencía vooral lichte, fruitige en simpele wijnen voortbracht. Veel wijngaarden bevinden zich op vlakke, vruchtbare grond waar enorme hoeveelheden kunnen worden geproduceerd. De wijnen zijn hier inderdaad erg licht en eenvoudig. 

Maar er is ook een andere stijl Mencía. Een uiterst verfijnde stijl met een bijzonder aromatische intensiteit, goede weerspiegeling van het terroir en behoorlijk bewaarpotentieel. Ze zijn afkomstig van oude, hooggelegen wijngaarden met een arme bodem van leisteen en schist

In Valdeorras is de aanplant van Mencía nog klein maar in Bierzo en Ribeira Sacra speelt het de hoofdrol. In deze regio’s is het relatief koel. Dit komt niet zozeer door de Atlantische invloeden maar vooral door de hoge ligging van de wijngaarden. De Atlantische invloed wordt namelijk gematigd door bergen maar de oevers van de rivier (de Sil) in Ribeira Sacra lopen steil omhoog en kunnen wel 700 tot 850 meter bereiken. Sommige wijngaarden zijn alleen via de rivier, dus per boot te bereiken. Het landschap is prachtig groen en heeft veel overeenkomsten met de Mosel.

Afb. 1: Belangrijkste D.O.s voor Mencía

Ook in Bierzo vinden we Mencía op hooggelegen wijngaarden (tussen 450 en 1000 meter), met een bodem van klei en leem en aan de oppervlakte donkere leisteen. Vooral op wijngaarden met een zuidelijke oriëntatie kan het erg warm worden. In warme zomers is het dan ook een uitdaging om het alcoholpercentage onder controle te houden.

Karakteristieken

Mencía kent geen bijzonder grote opbrengsten. Het ontkiemt- en rijpt vroeg. De trossen zijn klein en compact en de druiven hebben een gemiddelde grootte. De schillen hebben een blauwzwarte kleur en het vruchtvlees is niet gekleurd.

Het DNA-profiel van Mencía laat zien dat het niet verwant is aan Cabernet Franc, wat lang werd gedacht. Het is daarentegen identiek aan de Portugese variant Jaen, dat (met ongeveer 2.000 ha) in de Dão is aangeplant. De aanplant van Mencía blijft ook in Spanje beperkt met minder dan 10.000 ha.

Mencía werd pas in de jaren ’90 door een groter publiek erkend als kwaliteitsdruif. Een groep jonge wijnmakers, onder leiding van Alvaro Palacios was naar Bierzo gekomen en ontdekte hier de vele oude wijngaarden. Vele topproducenten zoals Raúl Pérez, Paixar en Aníbal de Otero maken hier prachtig geconcentreerde wijnen van hooggelegen, oude wijngaarden.

Heerlijk licht gekoeld, bij visgerechten met tonijn of gegrild (en een tikkeltje vet) vlees van de barbecue.

Omschrijving

Hoe kan ik Mencía het beste omschrijven?

  • Delicaat

Een ding is zeker: Mencía brengt geen zware wijnen voort. De mooiste voorbeelden hebben meer dan 10 jaar bewaarpotentieel en toch een zeer fijne tannine structuur. Ook de weerspiegeling van het terroir in de vorm van (natte) stenen of gravel, komt terug in de aroma’s, smaak en textuur van de wijn. De finesse wordt nog eens versterkt door een hoge zuurgraad.

  • Aromatisch

Net als Pinot Noir en Gamay, laat Mencía een duidelijk aromatische intensiteit zien. Aroma’s van zure kersen, aardbei, framboos, granaatappel en zoethout zijn zeer kenmerkend.

  • Gastronomisch

Of zoals de Engelsen zeggen: food friendly. Door zijn verfijning, toegankelijkheid en complexiteit kan Mencía (bijna) altijd! Door de fijne zuren is het bij uitstek een zomerwijn. Heerlijk licht gekoeld, bij visgerechten zoals tonijn of gegrild (en een tikkeltje vet) vlees van de barbecue. Maar door de aardse tonen ook geweldig in de herfst en winter bij pompoen en gevogelte.

Smaakprofiel 

Wijn-spijs suggesties

  • Stevige visgerechten met tonijn of zalm
  • Kip van het spit, fazant of kwartel
  • Gegrild varkensvlees of rundvlees

Must try

Winkelwagen