Tempranillo
Hoe kan ik Tempranillo het beste omschrijven?
- Fruitig
Uiteraard ligt eraan waar de betreffende Tempranillo vandaan komt maar in de basis zal je rood en rijp fruit herkennen. Aardbeien, kersen, zwarte bessen, pruimen maar ook vijgen zijn veelvoorkomende aroma’s en smaken. In warme gebieden zoals Toro rijpen de druiven vaak iets verder en krijgt het fruit een gestoofd karakter.
- Kruidig
Tempranillo komt voor in vele vormen en maten. Van jong en fruitig tot robuust en kruidig. Dit druivenras is erg geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen omdat zowel de zuurstof als het hout bijdraagt aan het verzachten van de tannines. Ook ontwikkelt het daarmee tonen van ceder, kruidnagel en tabak.
- Aards
Tonen van champignons, aarde, herfstbladeren en leer in Tempranillo duidt meestal op een wijn met leeftijd. Toch is leer iets wat ook in relatief jonge wijnen naar voren kan komen.
Tempranillo
Tempranillo staat waarschijnlijk het meest bekend om zijn dominante rol in Spanje. Lange tijd bleef het hierbij maar vandaag de dag is het een druif met internationale allure.
Dezelfde druif heeft een legio aan namen. Afhankelijk van het gebied waar het wordt verbouwd heet het ook wel: Tinto Fino, Tinto del Pais, Tinta de Toro (in Toro), Cencibel (in Valdepeñas) en Ull de Llebre (in Catalonië).
De Tempranillo druiven hebben een dikke schil die veel kleur geven aan de wijn. Ze ontwikkelen veel suikers maar hebben een relatief lage zuurgraad. De hoge tannines zorgen voor veel structuur en bewaarpotentieel.
Temprano betekent vroeg in het Spaans en het dankt zijn naam aan zijn vroeg rijpende karakter. Het rijpt namelijk zo’n twee weken eerder dan bijvoorbeeld Garnacha (Grenache). Om deze reden groeit het goed in koele, hooggelegen gebieden zoals Rioja Alta. Traditioneel staan de planten ver uit elkaar en worden ze in zogenoemde bush vines gehouden. Maar door de grote hoeveelheid bladeren werkt moderne bedrading in de wijngaarden ook erg goed.
In de Rioja heeft het een belangrijke rol en komt het voornamelijk voor in een blend met Garnacha. Tempranillo geeft structuur en zorgt voor bewaarpotentieel. Je kunt het vergelijken met de rol van Cabernet Sauvignon in een typische Bordeaux-blend. Cabernet Sauvignon zorgt voor structuur terwijl Merlot voor vulling zorgt.
Het aroma- en smaakprofiel van Tempranillo is erg afhankelijk van de concentratie van de druiven en de kwaliteiten van de wijnmaker.
Omschrijving
Hoe kan ik Tempranillo het beste omschrijven?
- Fruitig
Uiteraard ligt eraan waar de betreffende Tempranillo vandaan komt maar in de basis zal je rood en rijp fruit herkennen. Aardbeien, kersen, zwarte bessen, pruimen maar ook vijgen zijn veelvoorkomende aroma’s en smaken. In warme gebieden zoals Toro rijpen de druiven vaak iets verder en krijgt het fruit een gestoofd karakter.
- Kruidig
Tempranillo komt voor in vele vormen en maten. Van jong en fruitig tot robuust en kruidig. Dit druivenras is erg geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen omdat zowel de zuurstof als het hout bijdraagt aan het verzachten van de tannines. Ook ontwikkelt het daarmee tonen van ceder, kruidnagel en tabak.
- Aards
Tonen van champignons, aarde, herfstbladeren en leer in Tempranillo duidt meestal op een wijn met leeftijd. Toch is leer iets wat ook in relatief jonge wijnen naar voren kan komen.
Smaakprofiel
Wijn-spijs
Welke gerechten passen goed bij Tempranillo?
- Een klassieke Valenciaanse paella
- Lamb chops of steak
- Vegetarische tempé