Wijnen uit Bergerac

 

Bergerac heeft alle karakteristieken in huis voor de productie van kwaliteitswijnen. Het warme klimaat van Aquitaine wordt getemperd door de koele rivier de Dordogne. Dit zorgt voor een goed behoud van zuren en maakt ook de ontwikkeling van botrytis mogelijk. Naast witte, rosé en rode wijnen worden er in Bergerac ook zoete en edelzoete wijnen gemaakt. Het hele spectrum dus. De bodem is complex met elementen van kalksteen, klei en alluviale afzettingen van de rivier. Ook zijn er topproducenten die een vooruitstrevende en bescheiden aanpak hebben zoals Luc de Conti van Château Tour des Gendres. Hij heeft zijn Franse eikenhouten barriques vervangen door grote Oostenrijkse houten vaten. Op deze manier voorkomt hij overmatige houtrijping en extractie. Velen volgen zijn voorbeeld.

Alles over de wijnregio Bergerac

Toont alle 4 resultaten

Wijnregio Bergerac

Bergerac is een appellatie in het zuidwesten van Frankrijk. Het ligt rondom de gelijknamige stad, in de regio de Dordogne. De regio wordt gescheiden van Bordeaux door het onbekende Côtes du Duras maar de twee hebben veel overeenkomsten.

Rivaliteit met Bordeaux

Het grote verschil tussen de twee regio’s is meteen hét knelpunt voor Bergerac. Hoezeer er ook aan de weg getimmerd wordt door getalenteerde wijnmakers, de gevestigde reputatie van Bordeaux overschaduwt de regio. Aan goede wijnmakers geen gebrek. Meestal is de prijs van een Bergerac ook nog eens veel aantrekkelijker. Maar een aantal factoren maakt het moeilijk om uit de schaduw van Bordeaux te stappen.

Om te beginnen is het de grove tanninestructuur in de rode wijnen die kan afschrikken. Bergerac ligt landinwaarts ten opzichte van Bordeaux en heeft een gemengd maritiem-continentaal klimaat. De druiven rijpen gewoonlijk 10 dagen later dan in Bordeaux en overrijp fruit kom je hier maar zelden tegen. Tannine extractie vereist hier een voorzichtige aanpak, die nog niet door elke producent goed wordt beheerst. 

Het grote verlangen van producenten om indruk te maken resulteert ook regelmatig in wijnen met te veel extractie, overmatige houtlagering en hoge alcoholpercentages. Daarnaast wordt jaarlijks ongeveer de helft van de druiven verkocht aan coöperatieven, die niet altijd gefocust zijn op kwaliteit.

Kwaliteitswijnen

Ondanks deze feiten heeft Bergerac alle karakteristieken in huis voor de productie van kwaliteitswijnen. Het warme klimaat van Aquitaine wordt getemperd door de koele rivier de Dordogne. Dit zorgt voor een goed behoud van zuren en maakt ook de ontwikkeling van botrytis mogelijk. Naast witte, rosé en rode wijnen worden er in Bergerac ook zoete en edelzoete wijnen gemaakt. Het hele spectrum dus. De bodem is complex met elementen van kalksteen, klei en alluviale afzettingen van de rivier. Ook zijn er topproducenten die een vooruitstrevende en bescheiden aanpak hebben zoals Luc de Conti van Château Tour des Gendres. Hij heeft zijn Franse eikenhouten barriques vervangen door grote Oostenrijkse houten vaten. Op deze manier voorkomt hij overmatige houtrijping en extractie. Velen volgen zijn voorbeeld.

Sub-appellaties

Binnen Bergerac zijn er een aantal sub-appellaties voor de productie van specifieke wijnen. Bijvoorbeeld Monbazillac, Montravel, Pécharmant en Rosette. Deze kleine appellaties liggen hoger en lenen zich perfect voor de productie van edelzoete wijnen. Maar omdat deze appellaties dusdanig onbekend zijn, brengen de meeste producenten hun wijnen uit onder de algemene Bergerac AOC

Het grootste deel van de productie in Bergerac is alledaagse rode wijn. Deze stijl lijkt erg op rode Bordeaux AOC. Een groeiend deel van de productie wordt verkocht als Côtes de Bergerac. Hier gelden lagere opbrengsten per hl (50 hl/ha in plaats van 55 hl/ha) en een hoger minimum alcoholpercentage. Bergerac Sec wordt ook steeds belangrijker, met name door verbeterde technieken en stijgende kwaliteit.

Druivenrassen

De druivenrassen die we veel zien in Bergerac zijn veelal hetzelfde als in Bordeaux: cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Merlot is een geliefd druivenras voor de productie van rode wijn omdat het fruitige, zachte wijnen voortbrengt. Sémillon staat op nummer een voor witte wijn en wordt gebruikt voor zowel droge als zoete witte wijnen. 

  1. Merlot
  2. Cabernet Sauvignon
  3. Cabernet Franc
  4. Malbec
  5. Sémillon
  6. Sauvignon Blanc
  7. Muscadelle
  8. Fer Servadou
  9. Mérille

Factsheet

  • Ligging: Zuidwest Frankrijk, binnen de Dordogne.
  • Klimaat: Maritiem-continentaal
  • Hoogte: 20-190 meter
  • Bodem: Alluviale slib, klei en kalksteen
  • Jaarlijkse regenval: 825 mm
  • Gemiddeld aantal zonuren: 2700h.
  • Aantal hectaren: 12.800 hectare
  • Top-producenten: Château Tour des Gendres, Château Jonc Blanc, Domaine de l’Ancienne Cure
  • Beste vintages: 2005, 2009, 2011, 2015, 2016, 2018, 2019

Winkelwagen