German R. Blanco
La Bicicleta Voladora is het nieuwste project van Gérman R. Blanco. Het is een project in de Rioja, dat volgens dezelfde filosofie als Quinta Milú is opgebouwd. Dit wil zeggen: biologische wijnbouw en minimale interventie in de kelder, met het doel het pure landschap te vertalen naar wijn.
In de wijngaarden
De wijngaarden staan hierbij centraal. Dit is het eerste project waarbij druiven worden ingekocht. Daarom is Gérman, samen met vriend en wijnmaker Javier Colio, op zoek naar druiven die biologisch zijn verbouwd.
La Bicicleta Voladora bestaat uit Tempranillo en Viura. De druiven zijn afkomstig van drie verschillende wijngaarden in Rioja Baja (El Cantarral in Alfaro, Las Cáscaras in Rincón del Soto en La Dehesa in Aldeanueva del Ebro). Deze liggen tussen 335 en 359 meter. De wijngaarden hebben een diepe bodem van steen, klei en kalksteen en de stokken zijn 21-80 jaar oud.
In de kelder
In de kelder werkt Gérman met natuurlijk gistculturen, m.b.v. een fermentatie starter. Nadat de druiven van hun steeltjes zijn gehaald begint de vergisting op lage temperaturen. Nog voordat de vergisting helemaal klaar is wordt de wijn geperst. Na de persing rijpt de wijn minimaal 5-6 maanden in betonnen tanks en ei-vormige ”flextanks” van verschillende formaten.
De wijn is gefilterd met klei (dus vegan) en gestabiliseerd door de natuurlijke kou van de winter.
Proefnotities
De wijn is gedurende het gehele proces zeer goed beschermd tegen zuurstof en kan daardoor in eerste instantie wat reductief overkomen. Mocht dit het geval zijn, decanteer de wijn dan minstens een uur van tevoren. Je zult verblijd worden door een uitbundig bouquet van vers rood fruit zoals bosaardbeien, kersen en wilde bessen.
De fruitigheid, frisheid en doordrinkbaarheid staat ook hier voorop. Serveer licht gekoeld (14 C°) bij Spaanse tapas, gevogelte of een mooi stuk rundvlees.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.