Na een jaar intensief gewerkt te hebben aan het herstel van deze wijngaard met – wat ze dachten – oude stokken Verdejo, bleek het te gaan om een heel ander druivenras. Het was namelijk Palomino dat hier stond aangeplant; een veel minder aromatisch ras dat we kennen uit Jerez.
Voor de vinificatie namen Beatriz en Félix een voorbeeld aan het zuiden, waar ze al eeuwenlang gespecialiseerd zijn in het verbouwen en vinifiëren van dit druivenras. Dit houdt in dat de wijn rijpt onder flor. Flor ontstaat door specifieke gistculturen en vormt een witte laag op de wijn. Dit beschermt de wijn tegen zuurstof én zorgt voor een specifieke smaak in de wijn. Het is een gevoelig proces dat precies de juiste omstandigheden nodig heeft om te kunnen overleven.
De naam verwijst naar de plek in Alcazarén waar de druiven vandaan komen. De wijngaard is maar 0,24 hectare groot en de stokken zijn ouder dan 100 jaar. Na de handmatige oogst worden de druiven in kistjes van 10 kg naar de kelder in La Seca vervoerd. Er volgt een persing en een koude schilinweking van 12 tot 18 uur. De wijn wordt grof geklaard doordat de vaste deeltjes naar de bodem zakken. Het sap gaat vervolgens in 300L eikenhouten vaten en de vergisting ontstaat spontaan. Hierna rijpt de wijn 12 maanden onder een laagje flor. Er worden jaarlijks maar 1600 flessen Las Envidias gemaakt.
Deze Palomino heeft een lichtgele kleur met gouden reflecties. Aroma’s zijn intens met tonen van citrusfruit, abrikozen, amandelen en getoast brood. Een herkenbare invloed van flor-rijping. De wijn is complex en volkomen droog. Erg geschikt als aperitief, met gerookte amandelen, toast met olijfolie en ansjovis of een vers gebakken of gerookte vis.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.