Quinta Milú wordt gemaakt van 100% tempranillo. De verschillende wijngaarden liggen op hoge hoogten (870-908 m) rondom het dorpje La Aguilera in Ribera del Duero. De stokken zijn gemiddeld 53 jaar oud. Germán Blanco en José Luis Herrero bewerken deze wijngaarden al 15 jaar lang. Ze doen dit volledig biologisch, duurzaam en traditioneel.
In de kelder
Halverwege september begint de oogst. Germán oogst alleen de rijpe trossen waardoor dit meerdere dagen duurt. De druiven worden in de kelder van de steeltjes gehaald en voor de vergisting gebruikt German de volgende materialen:
- 70% rvs-tanks,
- 15% open eikenhouten barriques,
- 15% grote 3000 & 4000 L eikenhouten vaten.
Ook hier voegt hij niets toe, het sap vergist door de natuurlijk aanwezige gistculturen. Pumping over en punching down is minimaal. Na de vergisting rijpt de wijn 8 maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten.
Filosofie
In de basis is Quinta Milú eigenlijk niets meer dan gefermenteerd druivensap. Er wordt namelijk niets toegevoegd in het hele proces, van de wijngaard tot de rijping. De wijn wordt niet geklaard, gefilterd of gestabiliseerd. Bij het bottelen gebruikt Germán alleen een klein beetje sulfiet. Hij gelooft dat alles begint bij de bodem. Daarom streeft hij naar een zo groot mogelijke biodiversiteit en gebruikt hij geen pesticiden, onkruidverdelgers of chemische bestrijdingsmiddelen.
Dit wil niet zeggen dat German de natuur aan het toeval overlaat. Zijn wijnen zijn juist een afspiegeling van het land. Ze zijn herkenbaar voor de regio, de druif, het jaar en ook German’s frisse stijl.
De wijn
Quinta Milú heeft een donkerrode kleur en aroma’s van fruit en specerijen zoals rijpe bramen, kersen, verse pruimen en zoethout. Een frisse tempranillo, met een mooie balans tussen zuren en alcohol. Heerlijk bij een goed gebakken steak, wild, lamsvlees of harde kazen. Licht gekoeld het lekkerst.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.