Viña Centenaria is de naam van de wijngaard waar deze wijn van wordt gemaakt. De vrije vertaling van ‘Viña Centenaria’ is ‘eeuwenoude druivenstok’. Het dankt zijn naam aan de leeftijd van de stokken; deze zijn gemiddeld 130 jaar oud.
Gezien deze leeftijd is de jaarlijkse opbrengst van de stokken laag. Er wordt slechts 0,5 kg druiven per plant geoogst. Dit laat zien dat kosten noch moeite bespaard wordt om deze wijn te maken.
Na de handmatige oogst worden de druiven geselecteerd en gevinifieerd in RVS tanks. Vervolgens rijpt de wijn 16 maanden in Franse eikenhouten vaten en 12 maanden in de fles voordat de wijn op de markt wordt gebracht.
Het eindresultaat is een bijzonder verfijnde en geconcentreerde wijn. In het glas een donkerrode kleur en intense aroma’s van kersen, cassis en cacao maar ook kruiden zoals vanille, kruidnagel en kaneel. De tannines zijn met de jaren zachter geworden maar de wijn laat nog maar weinig tekenen van ontwikkeling zien. Viña Centenaria laat zien dat de mencía druif potentie heeft om grote wijnen voort te brengen.
De wijn is ongefilterd waardoor er door de jaren heen wat bezinksel is ontstaan. Zet de fles liefst een dag voor het uitschenken rechtop zodat de troebele deeltjes naar de bodem kunnen zakken en decanteer de fles dan voorzichtig.
Viña Centenaria is heerlijk bij een goed stuk rundvlees, stoofvlees of wild. Licht gekoeld (14-16C)
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.