,

Viña Vieja

(1 klantbeoordeling)

 29,50

100% mencía | Aníbal de Otero, Bierzo, Spanje

De Viña Vieja wordt gemaakt van mencía druiven afkomstig van verschillende kleine wijngaarden rondom het dorpje Otero. De druiven worden handmatig geoogst en de vinificatie vindt plaats in RVS tanks. Vervolgens rijpt de wijn 6 maanden in Franse eikenhouten vaten.

Heerlijk bij goed gebakken rund- of varkensvlees, smaakvol gevogelte zoals fazant en lichte bereidingen van wild.

Het project

Deze 100% mencía wordt gemaakt van gemiddeld 90 jaar oude stokken, afkomstig van wijngaarden rondom het dorpje Otero. Het project van Elva is een eerbetoon aan haar vader Aníbal, die zijn leven wijdde aan de wijnbouw in Bierzo. Hij droomde er vroeger van een eigen wijn te maken maar verkocht destijds zijn druiven aan een lokale cooperatie. In 2013 maakte Elva deze droom waar.

Inmiddels beheert ze het domein met hulp van haar familie en een van de beste wijnmakers van Spanje, Pepe Hidalgo.
De druivenstokken zijn erg oud en al lang niet meer productief. Ze geven jaarlijks slechts een halve kilo druiven en dat is de reden dat veel wijnmakers oude wijngaarden herplanten met jonge, productievere stokken.

De kwaliteit van deze druiven is echter ongekend. De wijnen hebben bijzonder veel concentratie en complexiteit, iets wat de gewoonlijk lichte en fruitige mencía eer aan doet.

Met een jaarlijkse productie van zo’n 8.500 flessen Viña Vieja en 5.500 flessen Viña Centenaria is het project van Elva erg klein. Zij zet zich in voor het behoud van oude wijngaarden en is constant op zoek naar verlaten plots. Ze vind het belangrijk om de historie en enorme potentie van de eeuwenoude stokken in stand te houden. Daarnaast werkt ze graag met oude, inheemse druivenrassen.

Productie

De Viña Vieja wordt gemaakt van mencía druiven afkomstig van verschillende kleine wijngaarden. De bodem bestaat voornamelijk uit zwarte leisteen. Dit is een poreus gesteente dat water gemakkelijk doorlaat en warmte goed vasthoudt. De druiven rijpen hierdoor optimaal maar kunnen ook snel overrijp worden in warme jaren. De druiven worden handmatig geoogst en de vinificatie vindt plaats in RVS tanks. Vervolgens rijpt de wijn 6 maanden in Franse eikenhouten vaten.

De Viña Vieja is zo geconcentreerd dat zelfs de tranen in het glas gekleurd zijn. Intense aroma’s van kersen, cassis, zwarte bessen, zoethout en gedroogde kruiden komen je tegemoet uit het glas. De tannines zijn aanwezig maar zacht, de zuren verpakt met fruit. Het lichte aardse karakter geeft het complexiteit.

De wijn is ongefilterd en er is door de jarenlange rijping in de fles een beetje bezinksel ontstaan. Zet de fles liefst een dag voor het uitschenken rechtop zodat de troebele deeltjes naar de bodem kunnen zakken. Decanteer de fles daarna voorzichtig en serveer de wijn licht gekoeld (14-16°C).

Heerlijk bij goed gebakken rund- of varkensvlees, smaakvol gevogelte zoals fazant en lichte bereidingen van wild.

Alcohol

13, 7% alcohol

Lekker bij

fazant, rundvlees, wild

Druivenras

Jaargang

Producent

Regio

Soort

Rood

Body

Drinken

Nu maar kan bewaard worden

Land

1 beoordeling voor Viña Vieja

  1. Yvonne

    Deze rode wijn smaakt heerlijk, vol maar toch soepel!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Andere suggesties…

Winkelwagen