Nascetta
Nascetta is een semi-aromatisch druivenras uit de Langhe in noordwest Italië. Het ras komt hier oorspronkelijk vandaan maar tot voor kort was het bijna uitgestorven. Er stonden hier en daar nog een aantal oude stokken tussen de voornamelijk rode druiven. In de schoolbanken van hun oenologie opleiding in Alba hoorden Savio en Mauro hoorden voor het eerst over Nas-cëtta (zoals ze in Novello zeggen).
Toen ze even later de kans kregen het te proeven, waren ze direct overtuigd. Ze wilden zich inzetten voor het behoud van dit eeuwenoude en elegante druivenras. In 1997 begonnen ze een experiment en twee jaar later brachten ze de eerste 800 flessen Nas-cëtta op de markt. Meer informatie over het experiment en de lovende woorden van Walter Speller lees je in dit artikel voor Jancis Robinson.
In de kelder
Na de handmatige oogst worden de druiven gekneusd. Er volgt een koude schilinweking en lichte persing. De wijn vergist daarna langzaam in roestvrijstalen tanks, op een gemiddelde temperatuur van 18°C. Er volgt een rijping van minstens 6 maanden op de fijne lie, alvorens de wijn gebotteld wordt.
Proefnotities
De Nas-cëtta heeft een bleke strogele kleur in het glas. De neus is ingetogen en heeft herkenbare tonen van witte bloemen, acacia honing en citrusfruit zoals citroen en mandarijn. In de verte ook een verfijnde minerale toon van koude stenen. Deze zachte en elegante wijn is geschikt als luxe aperitief of bij frisse salades, rauwe vis of een pasta met vongole.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.