Mâcon-Charnay
chardonnay | Domaine Gaillard, Bourgogne, Frankrijk
De Mâcon-Charnay is een frisse en jonge Bourgogne van Domaine Gaillard. De druiven zijn afkomstig van westelijk georiënteerde wijngaarden in Charnay-lès-Mâcon. De wijngaard heeft een totale grootte van 2 ha en de stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud.
Na de alcoholische en malolactische vergisting rijpt de wijn op de lie in rvs tanks. Deze Mâcon-Charnay heeft delicate aroma’s van wilde perzik, appel, witte bloemen zoals jasmijn en orangjebloesem. Erg lekker als aperitit
€ 16,00
De uit Vergisson afkomstige Roger Gaillard startte in 1981 zijn domein met 1 hectare Pouilly-Fuissé. Beetje bij beetje wist hij het uit te breiden tot 7 ha, verspreid over de betere terroirs van de Mâconnais. Aanvankelijk stond zijn zoon Romain niet te springen om het domein van zijn ouders over te nemen. Nadat hij zijn aspiraties als profvoetballer vaarwel had gezegd, volgde hij een hoge landbouwkundige opleiding en werkte hij een aantal jaar in de voedingsindustrie. In 2013 begon het wijnvirus echter toch te kriebelen. Na twee jaar op part-time basis de fijne kneepjes van zijn vader te hebben geleerd, trad Romain in 2015 toe tot het domein.
Een belangrijke verandering die hij doorvoerde, was het apart vinifiëren, opvoeden en op fles brengen van een aantal prestigieuze cuvées. Waar zijn vader nog veel aan de handel verkocht, brengen ze sinds 2015 steeds meer wijn zelf op fles en is het domein uitgebreid tot de huidige 11,5 ha.
Romain en zijn vader maken terroir-getypeerde wijnen met de nodige spanning en frisheid. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Het aandeel van zelf op fles gebrachte wijn is in een aantal jaar meer dan verdubbeld en in 2022 was hij één van de genomineerde talenten van het jaar van het toonaangevende wijnmagazine Bourgogne Aujourd’hui. Inmiddels is het domein HVE-gecertificeerd en beetje bij de beetje gaan ze helemaal over op biologische wijnbouw.
Rendementen hoeven gezien de respectabele leeftijd van de stokken nauwelijks actief te worden beperkt. Het bepalen van het juiste oogstmoment is voor Romain dé grote uitdaging. Naast analyses bepaalt hij de oogstdatum per perceel op basis van proeven.
In de kelder valt het geringe gebruik van eikenhout op. In de zuidelijke Mâconnais met bovendien veel op het zuiden gerichte percelen is het belangrijk de frisheid in de wijn te behouden. Enkele uitzonderingen daargelaten worden alle wijnen daarom grotendeels of geheel op RVS gevinifieerd en opgevoed. Daarnaast gebruikt Romain steeds minder sulfiet en uitsluitend wijngaard- en keldereigen gisten.
| Perfect voor | Bij een kaasplankje 🧀, Cadeau 🎁, Diner voor twee ❤️, Dinerparty 🍴, Kerst 🎄 |
|---|

Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.