Meer over Cucú
Deze Cucú (Cantaba la Rana) wordt gemaakt door Beatriz Herranz Sanz. Zij richtte in 2007 het wijnhuis Barco del Corneta op. Samen met Félix Crespo maakt zij sindsdien prachtige, biologische wijnen.
Cucú is haar eigen interpretatie van verdejo uit dit specifieke gebied. De druiven komen uit La Seca en uit Aldeanueva del Codonal. La Seca geeft structuur en diepgang door de gemengde klei-, zand- en silica bodem. Aldeanueva del Codonal geeft frisheid en florale tonen. De wijngaarden liggen hier hoger (op zo’n 850 meter) en de bodems bestaan voornamelijk uit zand.
Na een directe persing volgt een natuurlijke, grove filtering doordat de vaste deeltjes naar de bodem zakken. Het sap ondergaat een spontane vergisting, waarvan 75% in rvs-tanks en 25% in Franse eikenhouten vaten van 300 liter.
De wijn blijft na de vergisting een paar maanden in contact met de lie. Daarna wordt hij licht geklaard en gefilterd. Beatriz vermijdt een koude stabilisatie om het karakter van de wijn zoveel mogelijk te respecteren. Het kan daarom voorkomen dat de wijn licht troebel is.
Erg lekker als aperitief en bij garnalen met knoflook en peterselie, gegrilde zeebaars met een citroen-boter sausje of een Thaise curry.
Paul –
Super lekkere Verdejo, heel smaakvol! Aanrader
Dirk P. –
Ik kende Verdejo nog niet, maar ben door deze wijn wel enthousiast geworden. Goede vondst van Clou!