Domaine Gaillard
De uit Vergisson afkomstige Roger Gaillard startte in 1981 zijn domein met 1 hectare Pouilly-Fuissé. Beetje bij beetje wist hij het uit te breiden tot 7 ha, verspreid over de betere terroirs van de Mâconnais. Aanvankelijk stond zijn zoon Romain niet te springen om het domein van zijn ouders over te nemen. Nadat hij zijn aspiraties als profvoetballer (hij speelde nog samen met Antoine Griezmann) vaarwel had gezegd, volgde hij een hoge landbouwkundige opleiding en werkte hij een aantal jaar in de voedingsindustrie. In 2013 begon het wijnvirus echter toch te kriebelen. Na twee jaar op part-time basis de fijne kneepjes van zijn vader te hebben geleerd, trad Romain in 2015 toe tot het domein.
Een belangrijke verandering die hij doorvoerde, was het apart vinifiëren, opvoeden en op fles brengen van een aantal prestigieuze cuvées. Waar zijn vader nog veel aan de handel verkocht, brengen ze sinds 2015 steeds meer wijn zelf op fles. Sindsdien heeft Romain het domein verder uit weten te breiden tot de huidige 11,5 ha.
Werkwijze
De grond tussen de wijnranken wordt omgeploegd en ingezaaid met gras en het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt tot een minimum beperkt. Inmiddels is het domein HVE-gecertificeerd. Voor deze certificering vanuit het Franse landbouwministerie wordt gekeken naar biodiversiteit, de manier waarop ziekten worden bestreden en de eigen afweer van de stokken wordt bevorderd, en hoe er met meststoffen wordt omgegaan. De bedoeling is om beetje bij de beetje over te stappen op biologische wijnbouw.
Rendementen hoeven gezien de respectabele leeftijd van de stokken nauwelijks actief te worden beperkt. De jongste stokken zijn met hun 30 jaar al over hun productieve hoogtepunt heen en de opbrengst van de 80 jaar oude stokken in de Pouilly-Fuissé Premier Cru Sur la Roche is vanzelfsprekend zeer beperkt.
Het bepalen van het juiste oogstmoment is voor Romain dé grote uitdaging. Naast analyses bepaalt hij de oogstdatum per perceel op basis van proeven. Hij heeft geen vaste volgorde van oogsten meer en schroomt niet om, indien nodig, een oogstpauze van enkele dagen in te lassen.
In de kelder valt het geringe gebruik van eikenhout op. In de zuidelijke Mâconnais met bovendien veel op het zuiden gerichte percelen is het belangrijk de frisheid in de wijn te behouden. Enkele uitzonderingen daargelaten worden alle wijnen daarom grotendeels of geheel op RVS gevinifieerd en opgevoed. Bovendien werd sinds 2015 de duur van de opvoeding verlengd. Wat dat betreft spant de Pouilly-Fuissé Sur la Roche 1er Cru met een opvoeding van 23 maanden de kroon. Daarnaast gebruikt Romain steeds minder sulfiet en uitsluitend wijngaard- en keldereigen gisten.
Wijnstijl
Romain en zijn vader proberen terroir-getypeerde wijnen te maken met de nodige spanning en frisheid. Daar slagen ze steeds beter in en dat is niet onopgemerkt gebleven. Het aandeel van zelf op fles gebrachte wijn is in een aantal jaar meer dan verdubbeld en in 2022 was hij één van de genomineerde talenten van het jaar van het toonaangevende wijnmagazine Bourgogne Aujourd’hui. Dit alles maakt dat de wijnen van Domaine Gaillard ook in toenemende mate buiten de landsgrenzen te vinden zijn.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.