Chardonnay

Chardonnay geeft in de basis een ontzettend vriendelijke en zachte wijn. Het heeft een verleidelijk rond karakter, een relatief hoog alcoholpercentage, een lage zuurgraad en geen uitgesproken aroma’s. Wijnmakers werken er ook graag mee. Het is een productief ras dat vroeg rijpt en in de wijngaarden weinig vijanden kent. Wijnmakers kunnen er een breed scala aan technieken op toepassen in de kelder en het daarmee helemaal naar hun eigen hand zetten.

Alles over dit druivenras

Toont alle 2 resultaten

Chardonnay

Het meest populaire druivenras aller tijden. Wereldwijd geliefd door consument en producent: Chardonnay. Vrijwel iedereen in de drinkbevoegde leeftijd heeft wel eens een glas Chardonnay gedronken. En de meeste mensen hebben dan ook een duidelijke mening over deze druif, helaas vaak onterecht.

Karakteristieken

Chardonnay geeft in de basis een ontzettend vriendelijke en zachte wijn. Het heeft een verleidelijk rond karakter, een relatief hoog alcoholpercentage, een lage zuurgraad en geen uitgesproken aroma’s. Wijnmakers werken er ook graag mee. Het is een productief ras dat vroeg rijpt en in de wijngaarden weinig vijanden kent. Wijnmakers kunnen er een breed scala aan technieken op toepassen in de kelder en het daarmee helemaal naar hun eigen hand zetten.

Herkomst

Het is natuurlijk niet zo dat alle Chardonnay goed gemaakt is. De populariteit van Chardonnay is explosief gegroeid vanaf de jaren ’70. Destijds kwam Chardonnay nog nauwelijks voor buiten de Bourgogne en Champagne en in de jaren ’90 was het het meest aangeplante druivenras van Australië en Californië. Dit zorgde er ook voor dat Chardonnay meer bekend kwam te staan om zijn eigen naam dan om de oorspronkelijke gebieden waar het altijd geproduceerd werd, zoals Chablis en Meursault. De meeste wijnmakers, waar dan ook ter wereld, streven naar een Chardonnay in Bourgogne stijl. Dit wil zeggen, een Chardonnay die gerijpt – en soms zelfs vergist – is in nieuwe eikenhouten vaten.

In warme gebieden zoals Californië en centraal Australië ontwikkelt Chardonnay vaak aroma’s van tropisch fruit. Er wordt hier graag gebruik gemaakt van eikenhouten snippers voor de productie van goedkope Chardonnay met een houtsmaak. In koele gebieden zoals Chablis en Champagne worden wijnen gemaakt met een appelfris karakter. De zuurgraad is hoger en in sommige gevallen wordt de malolactische vergisting vermeden. De concentratie en zuurgraad die we vinden in deze gebieden verlengen het bewaarpotentieel van de wijn.  

In de beste gevallen weerspiegelt Chardonnay het terroir en worden technieken in de kelder, zoals batonnage en houtlagering, op een subtiele manier toegepast. In de slechtste gevallen is de Chardonnay overrijp, mist het zuren en overheerst een houtsmaak afkomstig van houtsnippers. Chardonnay komt voor in alle denkbare vormen. Het is daarom lastig om een oordeel te vellen over het druivenras in het algemeen.

Omschrijving

  • Mineraal

In een koel klimaat zoals in Chablis (FR) of Alto Adige (IT) kan Chardonnay zich op een zeer elegante manier vertonen. Het weerspiegelt het koele klimaat en de kalkrijke bodem in het glas middels, wat de Fransen noemen goût de pierre à fusil, ofwel de smaak van vuursteen.

  • Zacht

Omdat Chardonnay meestal geen hoge zuurgraad heeft, wordt het vaak omschreven als zacht. Het heeft geen uitgesproken aroma’s of harde randjes. Houtrijping maakt de wijn complexer en in veel gevallen ook zachter.

  • Romig

De mogelijke (gedeeltelijke) malolactische vergisting maakt Chardonnay niet alleen zachter, ook romiger. Door de omzetting van fruitzuren naar melkzuren vinden er veranderingen plaats in de aroma’s en smaken. De wijn krijgt een romigere en olieachtigere textuur. 

Smaakprofiel

Smaakprofiel Chardonnay

Wijnspijs suggesties

  • Bourgogne Chardonnay zonder houtlagering, zoals Chablis:
  • Ceviche of oesters.
  • Bourgogne Chardonnay met houtlagering, zoals Meursault of Pouilly-Fumé: 
  • Langoustines, kreeft of zalm.
  • Nieuwe Wereld Chardonnay: 
  • Gegrilde kip of zalm met roomsaus, caesar salade.
Winkelwagen