Familie de Conti
Familie de Conti maakt deze wijn, Cuvée des Conti, al sinds 1987. Zij begonnen in 1994 met biologische wijnbouw en werken nog steeds volgens dit principe. Zij hebben volledig vertrouwen in de natuur en geloven dat alles een functie heeft:
”We kunnen als mensen ingrijpen en proberen een balans te creëren , maar dit zal op de lange termijn alleen maar voor meer problemen zorgen. Wij moeten ons aanpassen aan de natuur, niet andersom.” Sinds 2014 experimenteren zij zelfs met wijnen zonder toegevoegd sulfiet, zoals de Vigne d’Albert.
Cuvée des Conti
Cuvée des Conti wordt gemaakt van 45% sémillon, 45% sauvignon blanc en 10% muscadelle. De druiven groeien op een arme kalksteen bodem die de wijn een mineraal karakter geeft. De bovenlaag bestaat uit klei en dit zorgt voor meer kracht en complexiteit.
In de kelder
Na de oogst volgt een koude schil inweking van de druiven. Dit duurt ongeveer 48 uur. Daarna krijgt het sap de tijd om op een natuurlijke manier te filteren, op een lage temperatuur van ongeveer 7 °C.
Nadat de troebele deeltjes uit de wijn zijn gehaald begint de alcoholische vergisting in RVS-tanks. Gedurende de acht maanden daarna wordt er voorzichtig zuurstof toegelaten en blijft de wijn in contact met de lie. Bentonite wordt gebruikt voor het klaren en dit maakt de wijn ook geschikt voor veganisten.
Proefnotitie
Cuvée des Conti is een bijzondere expressie van sémillon. Door de rijpheid van de druiven heeft hij een geweldige aromatische complexiteit ontwikkeld. De wijn is rond en fris met aroma’s van acacia, oranjebloesem en witte perzik. Heerlijk bij vis in beurre blanc saus, gegrilde vis en romige geitenkazen.
Paul –
Fijne, aromatische witte wijn met tonen van abrikozen en perzik. Wij vonden hem erg lekker bij een stukje kabeljauw. Een topper naar onze smaak!