Vinya Bellpla
Dit project begon pas tijdens de oogst in 2022, wanneer er wéér een magere oogst wordt binnengehaald door aanhoudende droogte. Jaume Boada beheert de 3 hectare wijngaarden in het hart van de Penedès al sinds zijn 14e. Hij overweegt nu echt te stoppen omdat de wijngaard meer geld kost dan oplevert.
De grootste gedeelte van de wijngaard is aangeplant met 85-jaar oude stokken Macabeo en Xarel-lo. De stokken zijn niet alleen een eerbetoon aan de tradities in de Penedès regio, maar ook aan de tradities van Jaume’s familie.
Natalia & César
Natalia, de dochter van Jaume, werkte lange tijd voor de Holland America lijn en keerde in 2019 terug naar de regio. Ze wordt verliefd op César Cánovas, een sommelier met een lange en indrukwekkende carrière in wijn. Toen Jaume in 2022 aangaf te willen stoppen met zijn wijngaarden, zei César tegen Natalia: ”Nu zeg ik misschien iets stoms, maar… wat nou als wij wijn gaan maken?” – ”Maar we weten helemaal niet hoe we wijn moeten maken!” antwoordde Natalia.
2023
De eerste oogst van Natalia en César is in 2023. Het is een extreem warm en droog jaar waardoor de stokken alle energie nodig hadden om te overleven. De rijping van de druiven blokkeert en daarom is de opbrengst extreem laag. 2704 flessen worden er gemaakt van twee verschillende wijnen: Xarel-lo en Macabeu. Toch is de kwaliteit ongekend. Doordat de stokken zó oud en diepgeworteld zijn, overleefden ze de hitte en produceerden ze extreem geconcentreerde druiven. De wijnen liggen nu al in verschillende sterrenzaken zoals Lasarte (***), Tresmacarrons (*), Quirat(*) en Hisop (*).
Xarel-lo
Deze wijn wordt gemaakt van Xarel-lo, aangeplant in 1939, 1992 en 2016. De stokken komen van klei en kalksteen bodems in de Penedès en een typisch Mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde, regenachtige winters.
De totale opbrengst was in 2023 50% minder dan normaal. Bij de jonge stokken wordt een zogenaamde ‘groene oogst’ gedaan, voor minder druiven van betere kwaliteit. Deze druiven worden vroeg geoogst om zo voldoende zuren te garanderen. De oudere stokken zijn beter bestand tegen de hitte en blijven langer aan de stokken hangen. Deze zorgen voor het rijpe karakter van de wijn.
De jonge druiven worden apart gevinifieerd in rvs-tanks. De wijn blijft in contact met de lie, met regelmatige bâtonnage. De oudste Xarel-lo druiven wordt gevinifieerd in kastanjehouten vaten, waarin het na afloop 4 maanden rijpt op de lie. De twee wijnen worden geblend en vullen elkaar perfect aan.
Proefnotitie
Dit is een wijn met veel tropisch fruit en tonen van witte chocolade en boter. Hoewel droog, maakt hij een licht zoete indruk. Ook heeft hij veel body door de rijping op de lie. Op de achtergrond subtiele groene tonen en een licht bittertje, wat typisch is voor Xarel-lo. Een perfect uitgebalanceerde wijn die zijn herkomst én vintage weerspiegelt.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.