Viura, ook wel Maccabéo (Frankrijk) of Macabeu (Catalunya) genoemd, is een van de meest ondergewaardeerde druivenrassen in de oude wijnwereld. Het ras wordt voor het eerst genoemd in het begin van de 17e eeuw, in Vilafranca del Penedès in Catalunya. Later komen we hem ook tegen in de zuid Franse regio Roussillon, maar hij wordt nergens zo bekend als in noord Spanje. Met name in Catalunya speelt Macabeo een belangrijke rol in cava.
Viura wordt ook vaak verward met Xarel-lo. Ondanks dat er overeenkomsten gevonden zijn in het DNA van deze druivenrassen, zijn ze zeker niet hetzelfde.
De groeicyclus van dit ras begint en eindigt laat. Het heeft veel zonuren nodig om volledig te rijpen en komt daarom niet voor in noordelijker gelegen gebieden. De trossen zijn groot en compact. Viura is productief maar erg vatbaar voor botrytis en bacteriële infecties.
Hoe kan ik Viura het beste omschrijven?
Viura is gewoonlijk licht floraal en jonge exemplaren zonder houtlagering zijn relatief aromatisch. Dat wil zeggen, als de opbrengsten zijn teruggebracht en druiven niet te laat zijn geoogst. Want het verliest snel zijn zuren en aroma's. Er worden daarnaast ook prachtige houtgelagerde exemplaren gemaakt. Klassieke voorbeelden komen van producenten zoals Finca Allende en Beronia en wijnen van dit niveau kunnen lang bewaard worden. Er zijn zowel jonge, eenvoudige exemplaren als verfijnde en bekende klassiekers. De stijl is afhankelijk van de wijnmaker en diens budget.