Wit
Nascetta is een semi-aromatisch druivenras uit de Langhe in noordwest Italië. Het ras komt hier oorspronkelijk vandaan maar tot voor kort was het bijna uitgestorven. Er stonden hier en daar nog een aantal oude stokken tussen de voornamelijk rode druiven. In de schoolbanken van hun oenologie opleiding in Alba hoorden Savio en Mauro hoorden voor het eerst over Nas-cëtta (zoals ze in Novello zeggen).
Toen ze even later de kans kregen het te proeven, waren ze direct overtuigd. Ze wilden zich inzetten voor het behoud van dit eeuwenoude en elegante druivenras. In 1997 begonnen ze een experiment en twee jaar later brachten ze de eerste 800 flessen Nas-cëtta op de markt.
Na de handmatige oogst worden de druiven gekneusd. Er volgt een koude schilinweking en lichte persing. De wijn vergist daarna langzaam in roestvrijstalen tanks, op een gemiddelde temperatuur van 18°C. Er volgt een rijping van minstens 6 maanden op de fijne lie, alvorens de wijn gebotteld wordt. De wijn heeft een bleke strogele kleur. De neus is ingetogen en heeft herkenbare tonen van witte bloemen, acacia honing en citrusfruit zoals citroen en mandarijn. In de verte ook een verfijnde minerale toon van koude stenen. Deze zachte en elegante wijn is geschikt als luxe aperitief of bij frisse salades, rauwe vis of een pasta met vongole.
Rood
Deze Dolcetto d’Alba is de eerste wijn die Le Strette in 1997 op de markt bracht. De druiven zijn afkomstig van twee verschillende wijngaarden in Novello. Deze liggen op 350-420 meter boven zeespiegel en de bodem is kalkhoudend met invloeden van zand en klei.
Na de handmatige oogst worden de druiven gekneusd en de steeltjes verwijderd. Er volgt een koude schil inweking in RVS-tanks. De wijn vergist daarna langzaam en rijpt nog 8 maanden in dezelfde tanks.
De wijn heeft een intens rode kleur met paarse reflecties. Het is een toegankelijke en aromatische wijn met tonen van rood fruit en specerijen. Een fijne combinatie van elegantie en frisheid, body en soepele tannines.
Als we een voorbeeld mogen nemen aan de Italianen, dan is dit een wijn voor iedere dag. Lekker bij een pasta met saus op tomatenbasis, risotto met paddenstoelen en truffel of een gebraden kip. Serveer de dolcetto licht gekoeld (14-16 °C).
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.