Vinya Bellpla
Dit project begon pas tijdens de oogst in 2022, wanneer er wéér een magere oogst wordt binnengehaald door aanhoudende droogte. Jaume Boada beheert de 3 hectare wijngaarden in het hart van de Penedès al sinds zijn 14e. Hij overweegt nu echt te stoppen omdat de wijngaard meer geld kost dan oplevert.
De grootste gedeelte van de wijngaard is aangeplant met 85-jaar oude stokken Macabeo en Xarel-lo. De stokken zijn niet alleen een eerbetoon aan de tradities in de Penedès regio, maar ook aan de tradities van Jaume’s familie.
Natalia & César
Natalia, de dochter van Jaume, werkte lange tijd voor de Holland America lijn en keerde in 2019 terug naar de regio. Ze wordt verliefd op César Cánovas, een sommelier met een lange en indrukwekkende carrière in wijn. Toen Jaume in 2022 aangaf te willen stoppen met zijn wijngaarden, zei César tegen Natalia: ”Nu zeg ik misschien iets stoms, maar… wat nou als wij wijn gaan maken?” – ”Maar we weten helemaal niet hoe we wijn moeten maken!” antwoordde Natalia.
2023
De eerste oogst van Natalia en César is in 2023. Het is een extreem warm en droog jaar waardoor de stokken alle energie nodig hadden om te overleven. De rijping van de druiven blokkeert en daarom is de opbrengst extreem laag. 2704 flessen worden er gemaakt van twee verschillende wijnen: Xarel-lo en Macabeu. Toch is de kwaliteit ongekend. Doordat de stokken zó oud en diepgeworteld zijn, overleefden ze de hitte en produceerden ze extreem geconcentreerde druiven. De wijnen liggen nu al in verschillende sterrenzaken zoals Lasarte (***), Tresmacarrons (*), Quirat(*) en Hisop (*).
Macabeu
Deze wijn wordt gemaakt van 90% Macabeu, aangeplant in 1939 en 1979, en 10% Xarel-lo, aangeplant in 1939 en 1992. De stokken komen van klei en kalksteen bodems in de Penedès en een typisch Mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde, regenachtige winters.
De Macabeu druiven vergisten samen met de schilletjes en 10% van het pulp wordt nog een tijd lang bij de wijn gelaten. Deze zorgen voor aroma’s en textuur. De wijn gaat in rvs-tanks en krijgt nog wat tijd met de lie, wat zorgt voor een romig karakter. Na afloop wordt 10% houtgelagerde Xarel-lo toegevoegd.
Proefnotitie
De Macabeu heeft aroma’s van rijpe steenvruchten zoals peer, abrikoos en tropisch fruit zoals meloen. Op de achtergrond een beetje munt en venkel. In de smaak is de wijn fris en zacht. Het contact met de schilletjes zorgt voor een verrassende textuur in de mond.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.