Familie de Conti
Familie de Conti begon in 1994 met biologische wijnbouw en zij werken nog steeds volgens dit principe. Ze hebben volledig vertrouwen in de natuur en geloven dat alles een functie heeft:
”We kunnen als mensen ingrijpen en proberen een balans te creëren , maar dit zal op de lange termijn alleen maar voor meer problemen zorgen. Wij moeten ons aanpassen aan de natuur, niet andersom.” Sinds 2014 experimenteren zij zelfs met wijnen zonder toegevoegd sulfiet, zoals de Vigne d’Albert.
Terroir
La Gloire de Mon Père wordt gemaakt van cabernet sauvignon, malbec en merlot. De druiven groeien op een kalksteen bodem met kleine delen klei en een basis van marmer. De bodem is arm en de helling is op het zuiden gericht. Vooral cabernet sauvignon gedijt hier goed.
In de kelder
De druiven worden van de steeltjes gescheiden. Vervolgens vergist de wijn door middel van natuurlijke gistculturen. Dit proces duurt zo’n 30 dagen. Tijdens de vergisting worden er kleine hoeveelheden zuurstof toegelaten. Dit draagt niet alleen bij aan de verzachting van tannines maar bevordert ook de extractie van kleur en aroma’s.
De malolactische vergisting en rijping vindt plaats in eikenhouten vaten. Voor de rijping gebruikt Luc vaten van 500 liter, waar de wijn 12 maanden in verblijft. Na deze periode gaat de wijn ook nog 6 maanden in RVS tanks. De filtering is minimaal.
Proefnotities
La Gloire de Mon Père heeft een intens rode kleur met paarse reflecties. Aroma’s zijn rijp en doen denken aan bosvruchten, chocolade, zoethout en viooltjes. De wijn heeft een stevige tannine structuur maar dit deze wordt in balans gehouden door het rijpe fruit en een goede zuurgraad.
Schenk de wijn licht gekoeld bij:
- gekonfijte- of gegrilde eend
- aardse gerechten met wilde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood of boleten
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.